Boswachter-zonder-bos zoekt initiatiefnemers voor Tiny Forest

Dinsdag 15 januari 2019

IVN en gemeente Helmond willen samen in 2019 twee Tiny Forests aanplanten. Daarvoor zoeken de partijen enthousiaste inwoners, scholen of bedrijven die als initiatiefnemer het minibos (mee) willen aanleggen en adopteren. De werving hiervoor is vandaag gestart.

Tiny Forest

IVN Natuureducatie en de gemeente Helmond hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van twee Tiny Forests in 2019 in Helmond. Dit vond plaats bij het IVN-trefpunt De Koekoek in speeltuin Helmond-West, te Helmond. Onder andere wethouder De Vries was hierbij aanwezig.

Wat is een Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan dat wordt aangelegd in de stad om mens en natuur meer te verbinden. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Buurtbewoners kunnen elkaar hier op een prettige en gezonde plek ontmoeten. Het minibos krijgt ook een zogeheten buitenlokaal, waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Een minibos in de buurt zorgt voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.


Een Tiny Forest in de buurt

Om een Tiny Forest aan te kunnen leggen is er een enthousiaste initiatiefnemer nodig. Dat kan iedereen zijn: een buurtbewoner, een school of een bedrijf. Elke initiatiefnemer heeft een team nodig van drie tot vijf personen. De initiatiefnemer wordt ondersteund door iemand van de gemeente en een IVN-projectleider, ook wel de boswachter-zonder-bos. De IVN-projectleider helpt de initiatiefnemer met het hele proces, zoals het organiseren van een startbijeenkomst, de locatiekeuze en de samenwerking met buurt en school. Als de initiatiefnemer een school of kinderopvang betreft die graag een minibos willen aanplanten en adopteren, dan wordt er hulp geboden om het Tiny Forest te gebruiken voor buitenlessen en andere activiteiten.


Word initiatiefnemer! Meld je aan via IVN

Inwoners, scholen en bedrijven hebben tot 10 februari 2019 de tijd om zich aan te melden als initiatiefnemer. Uiterlijk 28 februari worden de geselecteerde initiatiefnemers bekend gemaakt. Dit kun je doen via de website van IVN.


Tiny Forests in Brabant

IVN Brabant wil de komende jaren met steun van de provincie Noord-Brabant 28 Tiny Forests in de provincie realiseren en werkt daarin samen met gemeenten. In Brabant is de Gemeente Helmond naast zeven andere gemeenten provinciale partner voor Tiny Forest. Het doel is om in Helmond in het najaar van 2019 twee Tiny Forests aan te planten. Bij voldoende animo komen er in 2020 mogelijk nog twee Tiny Forests in Helmond bij. IVN wil in vier jaar tijd uiteindelijk 100 Tiny Forests in heel Nederland aanleggen.