Helmondse evenementen goed gewaardeerd en bezocht

Maandag 1 april 2019

De negen grootste publieksevenementen in Helmond werden vorig jaar door ruim 250.000 mensen bezocht. Gezamenlijk hebben de bezoekers van deze negen evenementen naar schatting 3 miljoen euro besteed. Dat blijkt uit de ‘Evenementenmonitor Helmond 2018’.

evenementenmonitor 2018

De monitor is dit jaar voor de tweede keer uitgevoerd. Vergeleken met 2017 zijn dit jaar deels andere evenementen onderzocht. Het gaat om de negen evenementen die in 2018 de hoogste subsidiebijdragen van de gemeente kregen: Voorjaarskermis, Koningsdag, Zomerkermis, H2O, Urban Matterz, Sinterklaas­intocht, Kasteel van Sinterklaas en Schaatsen in Helmond.

Bezoekers

In totaal hebben ruim 250.000 bezoekers de negen evenementen bezocht. De Voorjaarskermis werd met 75.000 bezoekers het best bezocht; de Kasteeltuinconcerten waren een goede tweede met ongeveer 50.000 bezoekers. Gemiddeld genomen kwam het overgrote deel van de bezoekers uit Helmond zelf, een kleine 20% kwam van buiten Helmond. Het Kasteel van Sinterklaas en Urban Matterz waren de evenementen die de meeste bezoekers van buiten Helmond aantrokken. 

De negen evenementen hebben bezoekers getrokken uit alle leeftijdsgroepen, waarbij de 40 tot 64 jarigen het best vertegenwoordigd waren. Vergeleken met 2017 hebben de evenementen in 2018 meer jeugd getrokken. Dat is deels te verklaren doordat in 2018, in tegenstelling tot 2017, ook evenementen als de Sinterklaasintocht en het Kasteel van Sinterklaas meegenomen zijn in het onderzoek.

Bestedingen

Naar schatting hebben de bezoekers aan de negen evenementen samen ca. 3 miljoen euro uitgegeven. Bezoekers van de Voorjaarskermis besteedden het hoogste bedrag per persoon (€ 24), terwijl dat bij de Sinterklaasintocht het laagste (ca. € 1) was (geen koopzondag). De gemiddelde bestedingen over alle evenementen waren € 11. De helft van de bezoekers bezocht alleen het evenemententerrein, de andere helft deed het centrum van de stad aan. Ongeveer 40% van de bestedingen kwam in het centrum terecht.

Tevredenheid

Het aantal bezoekers dat volgend jaar zegt terug te keren varieert van 60% (Zomerkermis) tot 94% van het hiphop festival Urban Matterz. Het gemiddelde cijfer dat de evenementen in 2018 hebben gekregen is iets hoger dan in 2017. In 2018 scoorden de evenementen gemiddeld een 8,2. Het Kasteel van Sinterklaas (8,6), Urban Matterz (8,4) en de Kasteeltuinconcerten (8,2) scoorden het hoogste cijfer. In 2017 kregen de toen onderzochte evenementen gemiddeld een 8,1. 

Kwaliteitsverbetering Antoinette Maas, wethouder stadsmarketing en evenementen, is blij met de evenementenmonitor. “De monitor geeft de organisatoren handvatten om hun evenementen nog beter en mooier te maken. Met de resultaten van de monitor kunnen de organisatoren de programmering nog verder versterken en de marketinginspanningen nog beter gaan richten. Op die manier winnen de evenementen in Helmond nog meer in kwaliteit en dat is uiteindelijk goed nieuws voor onze inwoners”.

Meer informatie

Evenementenmonitor Helmond 2018