Gouden Pronkstuk bij Kasteel Helmond

Woensdag 11 april 2018

Ter ere van de Nationale Museumweek is van 11 t/m 15 april een enorm Gouden Pronkstuk bij Kasteel Helmond te zien op het Kasteelplein. Dit circa 12 meter hoge beeld van goud is een kopie van het in het echt 60 cm kleine bronzen beeld De Ploeger, gemaakt door de Belgische kunstenaar Constantin Meunier. Vanmiddag was de officiële onthulling die door Kim Lian van der Meij werd gepresenteerd. Ook was er een optreden van cabaretier Leon van der Zanden en de Helmondse Senna Willems, bekend van haar deelname aan Voice Kids.

.

Voor het tweede jaar heeft de Museumvereniging Museum Helmond geselecteerd om een Gouden Pronkstuk te tonen tijdens de Nationale Museumweek. Vorig jaar stond de metershoge Gouden Ploeger te pronken op het Havenplein. Het echte beeldje is tijdens de Museumweek te zien in Kasteel Helmond. In totaal zijn er drie Gouden Pronkstukken te zien in Nederland tijdens de Nationale Museumweek.

De Ploeger

De Ploeger (1898) is een topstuk uit de museumcollectie Mens en Werk en stelt een boer voor die met ontbloot bovenlijf aan het ploegen is. Zijn rechterhand stuurt de ploeg, en met zijn linkerhand maakt hij een soort vuist. Het lijkt alsof hij de teugels vasthoudt van het paard dat de ploeg door de aarde voorttrekt. Zijn maker, Constantin Meunier, heeft grote invloed op de realistische kunst aan het eind van de negentiende eeuw. Hij geeft De Ploeger vol menselijke waardigheid weer, ook al had de boer een zwaar bestaan.

Ons echte goud

Tijdens de Nationale Museumweek staat heel Nederland in het teken van musea, kunst en erfgoed. Ruim 400 musea plaatsen gedurende de Nationale Museumweek hun pronkstukken in de schijnwerpers. Drie ervan, waaronder De Ploeger van Museum Helmond, zijn uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om 'ons echte goud' heen kan.