U bevindt zich hier: Home > Bewoners > Verkeer en vervoer > Fietsen in Helmond > Fietsdiefstal > Aangifte doen

Aangifte doen

Waarom aangifte doen?

  • Gevonden fietsen kunnen alleen op basis van aangifte terugbezorgd worden. Bij de stichting Stadswacht Helmond worden jaarlijks ongeveer 600 fietsen gecontroleerd op diefstal. Hoe meer mensen aangifte doen, hoe meer fietsen (gratis!) bij de rechtmatige eigenaar terugbezorgd kunnen worden.
  • Fietsendieven kunnen alleen na aangifte aangepakt worden. Sinds enkele jaren is de strafmaat voor fietsendiefstal aanzienlijk verhoogd. Regelmatig krijgen dieven een celstraf van enkele maanden.
  • Verzekeraars keren alleen geld uit als je aangifte gedaan hebt bij de politie.

Waar en hoe kan ik aangifte doen?

Aangifte doen kan telefonisch, via internet of op het politiebureau.


Kan ik ook telefonisch aangifte doen?
Via het nummer 0900-8844 kun je aangifte doen. Je laat hier je telefoonnummer achter en wordt op afspraak teruggebeld om aangifte te doen. Tip: voorkom lange wachttijden door niet op piektijden te bellen (piektijden zijn: na 09:00 uur elk heel uur en de middaguren).

Kan ik ook via internet aangifte doen?
 Inmiddels is het mogelijk vanuit je luie stoel digitaal aangifte te doen. Via de landelijke website van de politie start je de aangifteprocedure. Je komt dan vanzelf op de site van de politieregio waarin je woont.


Wat doe ik als mijn fiets geen framenummer heeft?
In dat geval kun je het beste een code in je frame laten graveren of een fietsregistratietag laten plaatsen. Dit is overigens ook verstandig als je fiets al wel een framenummer heeft.


Welke gegevens moet ik bij de hand hebben als ik aangifte doe?
Het framenummer, slotnummer, kleur, type en merk van de fiets zijn voor de politie belangrijke gegevens als je aangifte doet.
 
Wat kan ik doen als ik getuige ben van fietsendiefstal?
Bel direct de politie. Probeer de uiterlijke kenmerken van de dader te onthouden. Als de fiets wordt ingeladen in een busje of auto, kun je het kenteken opschrijven. Wacht tot de politie is gearriveerd en vertel zo nauwkeurig mogelijk wat je hebt gezien.

Jouw aangifte is nodig om de dader te kunnen pakken. Hoe meer mensen bereid zijn aangifte te doen, hoe groter de pakkans van fietsendieven wordt. En hoe hoger de  pakkans is, hoe groter de kans dat fietsendieven zich bezwaard voelen om fietsen te stelen. Door het misdrijf aan te geven, draag je dus bij aan het oplossen van het fietsendiefstalprobleem.