U bevindt zich hier: Home > Bewoners > Afval, milieu en natuur > Afval > Plastic

Plastic

Door plastic apart op te halen daalt de hoeveelheid afval en kan het plastic opnieuw gebruikt worden.

Welles-nietes lijst

Wat wel en wat niet in de zak mag kunt u lezen in de welles-nietes lijst. Het plastic afval mag ongewassen en met dop in de speciale afvalzak.

Ophalen

Het ophaalschema van de plastic zakken voor dit jaar vindt u in de afvalkalender 2014 (pdf). De plastic zakken worden opgehaald op dezelfde dag als de lediging van uw groene GFT-container. Belangrijk is dat de volle afvalzak op de inzameldag vóór half acht ’s morgens aan de straat wordt gezet.

Het plastic verpakkingsafval mag u alleen aanbieden in de speciale transparante zakken die u van de gemeente heeft ontvangen, andere zakken worden niet meegenomen.

Hoogbouw / complexen

Sommige hoogbouwwoningen / complexen hebben inpandige voorzieningen voor het ophalen van verpakkingskunststoffen. De bakken die hier staan worden periodiek geleegd. Als er geen voorzieningen zijn in het complex kunt u de verpakkingskunststoffen aanbieden aan de openbare weg op de dag van inzameling.

Kroonringen voor inzamelzakken plastic afval

In alle wijken van de stad komen kroonringen aan lantaarnpalen te hangen. Aan deze ringen kunt u de zakken met plastic afval hangen. Op die manier wordt voorkomen dat de zakken de straat op waaien. De ringen hangen op dit moment al in een aantal wijken. Het is de bedoeling dat in januari 2015 alle wijken van kroonringen zijn voorzien. U kunt de zakken aan de ringen hangen op de dag dat het plastic wordt opgehaald.

Verzoek voor een extra kroonring

Als in januari 2015 in elke wijk van de stad de kroonringen zijn aangebracht en bewoners missen nog een kroonring in hun straat, dan kunnen zij bij de gemeente een verzoek indienen voor de plaatsing van een extra ring. Een verzoek kan ingediend worden vanaf 1 februari bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte via e-mail. Vermeld bij uw aanvraag uw naam, adres en telefoonnummer en de locatie van de lichtmast. Dit laatste kan door het lichtmastnummer te vermelden of door aan te geven bij welk huisnummer de lantaarnpaal staat.

Milieustraat 

Op de milieustraat staan 2 containers voor kunststof. Eén container voor harde kunststoffen zoals tuinmeubelen. Dit is een betaalde afvalstroom. En één container voor verpakkingskunststoffen zoals flessen, flacons, frietbakjes etc. Dit is een gratis afvalstroom.

Nieuwe zakken nodig?

De zakken voor de inzameling van plastic verpakkingsafval kunt u gratis afhalen in 13 supermarkten of in de Stadswinkel.

U kunt de zakken ophalen op de volgende plekken:

  • Brandevoort: Albert Heijn en Jumbo
  • Brouwhuis: Albert Heijn en C1000
  • Centrum: Stadswinkel, Albert Heijn XL
  • Dierdonk: Albert Heijn
  • Helmond-Noord: Plus (winkelcentrum De Bus) en Albert Heijn (Dijksestraat)
  • Helmond-Oost: Jumbo
  • Helmond West: Emté
  • Mierlo-Hout: Albert Heijn en Jumbo
  • Rijpelberg: Emté
  • Stiphout: C1000

U krijgt per keer maximaal één rol of dispenser met zakken mee.

Meer informatie

Meer algemene informatie over de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval in Nederland is te vinden plastic-heroes.nl.