Vluchtelingenopvang algemeen

Vragen en antwoorden

Hieronder leest u vragen en antwoorden over de opvang van vluchtelingen. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan gerust naar gemeente@helmond.nl of bel 14 0492.

Opvanglocaties zijn nodig omdat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) al tijden kampt met enorme tekorten aan opvangplekken. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om vluchtelingen op te vangen. Bovendien is het opvangen van vluchtelingen een verplichting volgens de landelijke Spreidingswet. De opgave voor Helmond is 462 vluchtelingen opvangen (april 2024).

Het COA regelt de opvang en zorgt dat er begeleiding is. Het COA doet dit in nauw overleg met de gemeente. 

Nee, het college kan dit besluit nemen. In dat geval is er geen invloed mogelijk op het al dan niet instemmen hiermee, het college neemt hierin haar eigen verantwoordelijkheid. Het college informeert de raad hierover. Ook bewoners en ondernemers in de omgeving van de opvang worden geïnformeerd over de opvang op deze locatie.

Uiteraard zorgt het college dat voldaan wordt aan de eisen/randvoorwaarden die de gemeenteraad eerder vaststelde voor een opvanglocatie. En bewoners kunnen meepraten over de invulling van de opvang. We spannen ons in om ervoor te zorgen dat de opvang voor iedereen goed verloopt, voor zowel omwonenden als de vluchtelingen.   

De vluchtelingen ontvangen ‘bed, bad en brood’: ze kunnen slapen en krijgen maaltijden. Ook zijn er recreatiemogelijkheden in de opvang en is er begeleiding.  

Er is veel begeleiding op de locatie. Op de locaties wordt gezorgd voor voldoende mogelijkheden voor dagbesteding, liefst samen met vrijwilligers en organisaties uit de stad, zoals sportverenigingen en de LEV-groep. Er is een dagprogramma dat door het COA wordt uitgevoerd. Daarnaast is er een recreatief programma. COA geeft sowieso basislessen Nederlands en geeft uitleg over de cultuur. Daarnaast kijken we in overleg met het Jan van Brabant college en Stavoor naar mogelijkheden voor taalonderwijs. Asielzoekers mogen sinds kort ook werken. De mensen voor wie dit geldt worden begeleid in het vinden van werk. 

Er is veel begeleiding op de locaties. Op de alle opvanglocaties wordt gezorgd voor voldoende mogelijkheden voor dagbesteding, liefst samen met vrijwilligers en organisaties uit de stad, zoals sportverenigingen en de LEV-groep. Er is een dagprogramma dat door het COA wordt uitgevoerd. Daarnaast is er een recreatief programma. COA geeft sowieso basislessen Nederlands en geeft uitleg over de cultuur. Daarnaast kijken we in overleg met het Jan van Brabant college en Stavoor naar mogelijkheden voor taalonderwijs. Asielzoekers mogen sinds kort ook werken. De mensen voor wie dit geldt worden begeleid in het vinden van werk.  

Alle inspanningen zijn erop gericht om te zorgen dat men zich ook binnen kan vermaken. Dus ook in het pand komt een recreatieruimte om zich in te vermaken. In de huisregels van het COA staat dat het rustig moet zijn tussen 22.00 en 08.00 uur. 

Zijn er zorgen of klachten of gaat dit niet goed? Meld dat dan meteen bij COA via de locatie. Bij spoed belt u 112, bij geen spoed wel politie 0900 8844. Of spreek de wijkagent aan.  

 Ja, dat kan de burgemeester altijd doen. Maar we verwachten absoluut dat dat niet nodig gaat zijn, gezien eerdere ervaringen. 

Dit is een vraag die de vluchtelingen ook hebben. De vluchtelingen zijn, net als iedereen, gewoon aan te spreken. Ze krijgen Nederlandse les en spreken vaak ook wel wat Engels. Oogcontact maken, een glimlach of een vriendelijke zwaai is altijd goed. Het is goed om aandacht voor elkaar te hebben! 

Ja, ze krijgen vanuit het Rijk via het COA zakgeld en eetgeld. De bedragen staan op de website van het COA. Klik hier om naar de website van het COA te gaan.

Uw Reactie
Uw Reactie