Dualisme

In het voorjaar van 2002 is er veel veranderd. Toen is de wet dualisering ingevoerd. Door deze wet is er een duidelijk verschil in de taken van de gemeenteraad en de taken van het college van burgemeester en wethouders.

gemeenteraad in raadzaal

Eigenlijk is eenzelfde werkverdeling aangebracht als in de Tweede Kamer. De gemeenteraad heeft drie rollen:

  • volksvertegenwoordigende rol
  • kaderstellende rol
  • controlerende rol

Volksvertegenwoordigende rol

In deze rol wordt u vertegenwoordigd door de leden van de gemeenteraad. Het is dan ook belangrijk dat de raadsleden weten hoe u over bepaalde onderwerpen denkt. De gemeenteraad vult deze rol op verschillen manieren in. Bijvoorbeeld door u de mogelijkheid te bieden om uw mening te geven bij de commissie- en raadsvergaderingen. Ook kunt u een burgerinitiatief indienen. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld om op internet forumdiscussies met politici te voeren. Naast deze algemene mogelijkheden kan een politieke partij zelf bijeenkomsten organiseren om van u te weten te komen wat u van diverse onderwerpen vindt. Het uiteindelijke doel is dat u de politiek interessanter gaat vinden.

Kaderstellende rol

De gemeenteraad geeft op hoofdlijnen aan, aan welk programma en aan welke onderwerpen er gewerkt moet worden. Dat doet de raad bijvoorbeeld als de voorjaarsnota, de begroting en notities besproken worden. Het college van burgemeester en wethouders voert dit vervolgens uit.

Controlerende rol

Op bepaalde momenten controleert de gemeenteraad of het college de taken/opdrachten heeft uitgevoerd zoals gepland en afgesproken. Dit gebeurt bij de jaarrekening, het jaarverslag, de voorjaarsnota en de begroting.

Uw Reactie
Uw Reactie