Helmond speelt in op snel veranderende tijd met de Stadsvisie 2030?

Op de ontwikkelingen en trends heeft de gemeente Helmond weinig of geen grip; het zijn mondiale en landelijke ontwikkelingen op economisch en maatschappelijke vlak die gewoon gebeuren.

Maar gemeentes hebben echter wel te maken met de gevolgen; zij moet hier op inspelen. Een aantal voorbeelden uit de vele keuzes waar de gemeente voor komt te staan:

  • Moet Helmond gaan inzetten op uitbreidingswijken of kunnen we de woningbehoefte aan met bouwprojecten in de bestaande stad?
  • Moet de gemeente als onderdeel van de Brainportregio gaan investeren in glasvezelnetwerk voor de hele stad?
  • Moet er meer geld uit de begroting naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gaan vanwege de toenemende vergrijzing en vereenzaming?
  • Is het integratievraagstuk zo belangrijk dat de gemeente nu nog meer aandacht aan jeugdzorg en onderwijs moet gaan schenken?
  • Of moet de gemeente een groter deel van het budget gebruiken om de economie in Helmond een boost te geven?

Nu keuzes maken voor het Helmond van 2030

Kortom: regeren is vooruitzien. Niet stil zitten en wachten, maar zo goed mogelijk vooruitkijken en keuzes maken. Want het is nu eenmaal niet mogelijk om alles te doen. Daarvoor is er simpelweg het geld niet. De gemeente Helmond moet tenslotte fiks bezuinigen. Het college van B&W heeft deze handschoen opgepakt en is bezig met het opstellen van een Stadsvisie over hoe Helmond er in 2030 uit moet zien. Wethouder Stienen wil de Helmonders daar graag bij betrekken. “Vooruitkijken en keuzes maken voor het Helmond in 2030. Daar staan we nu voor. Tot op heden is het beleid van onze gemeente altijd geweest: ‘uit de problemen komen door kwalitatieve groei’. Dus: groeien, groeien en nog eens groeien. Zo nam de bevolking in onze stad de afgelopen decennia toe van ruim 50.000 inwoners naar 88.500 inwoners in 2011. Maar het ziet er naar uit dat Helmond de komende jaren minder hard gaat groeien dan in de vorige stadsvisie stond. Deze bevolkingsontwikkeling -samen met de ontwikkelingen op technologisch, sociaal en economisch gebied- maakt het noodzakelijk dat we een nieuwe stadsvisie maken voor 2030. We moeten goed voorbereid zijn op de toekomst en de juiste keuzes hierin maken.”

Vervolgtraject

De ontwikkeling van de Stadsvisie is opgeknipt in twee delen. De wethouder vat samen: “We zijn begonnen met het in het kaart brengen van de ontwikkelingen die op Helmond af komen. Dit heeft geleid tot een inspiratieboek (PDF 1 Mb). Dit boek - de naam zegt het al- dient als inspiratie voor fase 2 waarin de uiteindelijke visie met belangrijk strategische keuzes en richtingen wordt opgesteld. Ook in deze fase worden de Helmonders geraadpleegd, aangezien dan wordt bepaald welke kant we als stad op gaan. Op het einde van fase 2 heeft de Helmondse gemeenteraad, die door de Helmonders is gekozen, de eindstem over de Stadsvisie 2030. Een belangrijk besluit, want op deze nieuwe stadsvisie baseert de gemeente haar beleid voor de komende twintig jaar.”

Uw Reactie
Uw Reactie