Vragen en antwoorden over de opvang op de Mierloseweg

Vragen en antwoorden

Hieronder leest u vragen en antwoorden over de noodopvang. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan gerust naar gemeente@helmond.nl of bel 14 0492. 

Van eind februari tot uiterlijk 1 september 2024 is er aan de Mierloseweg voor ongeveer 40 jonge vluchtelingen een noodopvang. De opvang op de Mierloseweg is een noodopvanglocatie voor ongeveer een half jaar.

De opvang wordt uiterlijk op 1 september 2024 beëindigd.

Hier verblijven 39 jongens die eerder in ook samen in een andere noodopvang zaten en elkaar dus al een beetje kennen. Hier heeft het COA ook rekening mee gehouden. Jongeren die het al goed met elkaar konden vinden, worden bijvoorbeeld samen op een kamer geplaatst, zodat de overstap zo gemakkelijk mogelijk wordt voor hen.

Leeftijden en nationaliteiten van de groep

  • 9x Eritrea;
  • 1x Ethiopië;
  • 1x Gambia;
  • 1x Malawi;
  • 1x Sierra Leone;
  • 2x Soedan;
  • 24x Syrië.

Leeftijden

  • 11 jongens van 16 jaar;
  • 28 jongens van 17 jaar.

Het pand van Fung Loy Kok Taoist Tai Chi is heel geschikt gebleken voor de opvang van vluchtelingen. In 2022 is het pand hiervoor ook ingezet, toen verbleven er 40 jonge vluchtelingen voor een half jaar en er heeft ook crisisnoodopvang voor 5 weken voor zo'n 70 vluchtelingen plaatsgevonden. Er zijn slaapzalen, sanitair en er is ruimte voor ontspanning.

Ja. Dit is een harde afspraak tussen gemeente, COA en de locatie. Het staat ook in de bestuursovereenkomst tussen COA en gemeente. Ook al zal de vluchtelingenproblematiek op 1 september 2024 nog niet voorbij zijn, de opvang op deze locatie eindigt dan wel.    

Wel kijken we of we in de tussentijd een locatie voor langere termijn kunnen openen, waar deze jongeren dan naar toe kunnen verhuizen. We zijn al langer op zoek naar een dergelijke locatie in Helmond, de gemeenteraad besloot in april 2023 dat we ons hiervoor in gaan zetten. Omdat we deze nog niet gevonden hebben maar de nood in Ter Apel nu ontzettend hoog is, besloten we nu toch een tijdelijke noodopvang in te richten om te kunnen helpen.   

Wanneer komt er meer duidelijkheid over die nieuwe locatie voor langere termijn?

Dat weten we niet exact, maar we hopen daar ruim voor september duidelijkheid over te hebben. Daarbij zijn we ook afhankelijk van het COA. 

Dat weten we niet exact, maar we hopen daar ruim voor september duidelijkheid over te hebben. Daarbij zijn we ook afhankelijk van het COA.  

Het pand wordt vaker gebruikt in geval van een crisis (bijvoorbeeld bij een brand). De locatie is niet in beeld voor een permanente opvang. Het pand is bovendien geen eigendom van de gemeente. In het geval van een noodsituatie, zoals nu het geval is, kan opnieuw besloten worden om het pand hiervoor in te zetten, als de eigenaar van de locatie dit ook wil. Wij hebben opnieuw de mogelijkheden onderzocht en vanwege de ernst van de situatie besloten om te helpen en voor ongeveer een half jaar Noodopvang op deze locatie aan te bieden, uiteraard in overleg met de eigenaar van de betreffende locatie.  Maar liever zetten we in op permanente opvang in plaats van een tijdelijk oplossing zoals hier, omdat we niet met vluchtelingen willen slepen.  

In bijgaand verslag leest u hoe de avond is verlopen.

Overdag en 's avonds zijn medewerkers van het COA op de locatie aanwezig. Daarnaast zijn er 24 uur per dag, 7 dagen in de week beveiligers op de locatie. Dit zijn de contactgegevens:

U kunt natuurlijk ook naar de opvanglocatie komen. Bij spoed belt u altijd de politie op 112. Bij geen spoed maar wel politie belt u 0900 8844. Of spreek de wijkagent aan.

Samen met het COA houden we een omwonendenoverleg. Aanmelden kan via noodopvang@helmond.nl. Geef in de mail aan dat het voor de locatie Mierloseweg is. U kunt zich aanmelden als u omwonende of belanghebbende (zoals ondernemer uit de buurt) bent.

Omwonenden en belanghebbenden zoals ondernemers uit de buurt en de locatiemanager van het COA, de wijkmanager van de gemeente en de wijkagent van de politie gaan in het overleg in gesprek over de vragen en ervaringen over de opvanglocatie. Het omwonendenoverleg vindt eens in de 6 weken plaats. Door het overleg is het laagdrempelig om vragen en zorgen te delen en kunnen we goed inspelen op signalen uit de wijk of uit de opvanglocatie.

Voor de Mierloseweg is de vergunningsaanvraag op 1 februari gepubliceerd op de gemeentepagina in de weekkrant De Loop. Klik om de publicatie te bekijken. De vergunning is eind februari verleend, zie de gemeentepagina in weekkrant De Loop van 29 februari.

Uw Reactie
Uw Reactie