Onkruid: hoe gaan we daar mee om?

Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor het netjes, toegankelijk en veilig houden van de openbare buitenruimte zoals wegen en voetpaden. Daarom besteden we tijd en geld aan het onderhouden van de buitenruimte. Op deze pagina leggen we uit hoe we met onkruid omgaan.

Als wij spreken over onkruid, dan hebben we het over kruidachtige planten die op een plek staan waar we het niet willen hebben. We noemen dit ook wel natuurlijke begroeiing.

In de stad zijn bijvoorbeeld stukken bosplantsoen waar we natuurlijke begroeiing niet weghalen, omdat het een bijdrage levert aan de biodiversiteit. Daarnaast zijn er plekken met gras die we weinig maaien om hier kruidachtige planten de kans te geven. Ook dit doen we om de biodiversiteit te vergroten. Lees meer over maaien.

Soms vinden inwoners plekken daardoor onverzorgd en niet mooi. Bedenk dat de uitstraling tijdens de seizoenen kan veranderen of zich nog ontwikkelt.

Er zijn een heleboel plekken over waar we de natuurlijke begroeiing liever niet hebben. We leggen u op deze pagina graag uit hoe we keuzes maken en omgaan met onkruid in de stad.

Onkruiden dichtbij bomen, struiken of vaste planten verwijderen we op verschillende manieren, zoals met een schoffel. Op sommige stukken doen we dat zelfs met de hand. Bijvoorbeeld als er onkruid vlakbij zeldzame of kwetsbare beplanting staat. Het valt u wellicht op dat niet overal al het onkruid weggehaald wordt. Er blijft weleens wat staan. Dat komt omdat we als gemeente beoordelen of het soort onkruid en de hoeveelheid wel of niet past bij de afspraken die we vastgelegd hebben in ons onkruidbeleid. In het onkruidbeleid zijn voor Helmond 3 kwaliteitsniveaus opgenomen: A, B en C. Bij ieder niveau horen foto’s en afbeeldingen die aangeven hoeveel onkruid er ergens mag staan.

Wij verwijderen onkruid om wegen en voetpaden netjes, toegankelijk en veilig te houden. Een ander belangrijk punt is dat het regenwater dan makkelijker in de goten loopt.

Bij het verwijderen van onkruid op de weg of op een voetpad mogen wij geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Daarom halen we het weg op milieuvriendelijke manieren, zoals met heet water.

Ja, dat klopt. De milieuvriendelijke manieren waarop we onkruid weghalen, werken minder goed en minder lang dan de chemische bestrijdingsmiddelen. Toch kiezen we hiervoor omdat we het belangrijker vinden dat de leefomgeving gezond is en blijft.

In het onkruidbeleid hebben we de gemaakte afspraken vastgelegd. Hierin zijn voor Helmond drie verschillende kwaliteitsniveaus A, B en C opgenomen. Met behulp van foto’s en afbeeldingen controleren we of de hoeveelheid onkruid past binnen de categorie of dat het weggehaald moet worden. We controleren regelmatig of het openbaar groen en de verhardingen nog voldoen aan de eisen. Staat er teveel onkruid? Dan halen we het weg.

In het onkruidbeleid staan drie verschillende kwaliteitsniveaus: A, B en C. Categorie A is het hoogste niveau en C het laagste. Afhankelijk van de functie en uitstraling is een gebied ingedeeld in een kwaliteitsniveau. Het centrum van Helmond is een gebied dat we op kwaliteitsniveau A willen houden. Voor de woonwijken kiezen we voor kwaliteitsniveau B en op de industrieterreinen mag het kwaliteitsniveau C zijn.

Als er in een woonwijk net onkruid is weggehaald, kan het zijn dat het kwaliteitsniveau A is waar het bijvoorbeeld B mag zijn. Het kan ook zijn dat er in een plantvak onkruid staat, maar dat de aannemer ervoor kiest om het vak over te slaan. Een reden kan zijn dat het onkruid op dat moment (te) snel groeit en dat hij er vanuit praktisch oogpunt voor kiest om eerst ergens anders aan het werk te gaan.

Om de kwaliteitsniveaus vast te stellen gebruiken we een landelijke methode die in heel veel gemeenten wordt gebruikt. We gebruiken foto’s en afbeeldingen die aangeven of een situatie niveau A, B of C is. We noemen dit ook wel beeldkwaliteit. Met het meten van de beeldkwaliteit stellen we vast hoeveel onkruid er op een bepaald moment voorkomt. Het werkt als een thermometer en geeft de situatie aan van dat moment. De resultaten vergelijken we met de beeldkwaliteit zoals die is vastgelegd in het onkruidbeleid.

Uw Reactie
Uw Reactie